Het nieuwe kabinet is van plan om de regels rondom aflossingsvrije hypotheken aan te scherpen. Dit type hypotheek werd jarenlang veel gebruikt vanwege de lage maandlasten, maar brengt ook risico’s met zich mee. Steeds meer huiseigenaren kiezen er daarom bewust voor om wél (gedeeltelijk) af te lossen. Het kabinet wil banken en hypotheekadviseur Zwolle verplichten om kritischer te kijken naar wie er nog een aflossingsvrije hypotheek mag afsluiten – en onder welke voorwaarden.
Wat is een aflossingsvrije hypotheek eigenlijk?
Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen rente en los je niets af op de lening zelf. Dat betekent dat je gedurende de looptijd geen kapitaal opbouwt. Aan het einde van de looptijd moet je de volledige lening in één keer terugbetalen. In de praktijk doen veel mensen dit door hun huis te verkopen of een nieuwe hypotheek af te sluiten.
Hoewel de maandlasten laag zijn, kan dit op lange termijn voor financiële problemen zorgen – vooral als de woning minder waard is geworden of als je pensioen lager uitvalt dan verwacht.
Zorgen om financiële kwetsbaarheid
De overheid maakt zich zorgen over de groep huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek die straks met een restschuld kunnen komen te zitten. Vooral mensen met een relatief laag inkomen, zoals gepensioneerden, lopen dit risico. Volgens de toezichthouder AFM zijn er in Nederland honderdduizenden huishoudens die mogelijk in de knel komen zodra hun hypotheek afloopt.
Het kabinet wil daarom dat banken beter toetsen of klanten deze hypotheekvorm écht kunnen dragen. Ook wordt er gekeken naar extra voorlichting, zodat mensen zich bewust zijn van de mogelijke risico’s.
Wat verandert er precies?
De plannen zijn nog in ontwikkeling, maar waarschijnlijk worden hypotheekverstrekkers verplicht om scherper te controleren op betaalbaarheid en aflossingsstrategie. Denk hierbij aan:
- strengere inkomensnormen
- verplichte uitleg over de gevolgen van niet-aflossen
- minder ruimte om hoge bedragen aflossingsvrij te financieren
Voor bestaande aflossingsvrije hypotheken verandert er voorlopig niets, maar het kabinet wil wel dat banken actief in gesprek gaan met klanten over mogelijke alternatieven.
Hoe kun je je voorbereiden?
Heb je nu een aflossingsvrije hypotheek? Dan is het verstandig om je situatie te laten bekijken door een hypotheekadviseur Deventer. Misschien is gedeeltelijk aflossen of oversluiten naar een andere vorm van hypotheek verstandiger. Ook kun je nu al beginnen met sparen voor de aflossing, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.
Ben je starter of overweeg je een aflossingsvrije hypotheek? Laat je dan goed informeren over de risico’s én de voor- en nadelen in jouw situatie. Wat voordelig lijkt op korte termijn, kan op de lange termijn flink tegenvallen.